Rebecca & Fiona

Rebecca & Fiona är två tjejer från Stockholm som startat en dj-popduo. Duon består av Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick. Tjejerna träffades 2007 på en fest och började därefter arbeta med musik ihop. De startade också klubbmusikverksamhet samt turnerade som dj-duo runt om i Sverige. Det var efter det som de började producera egen musik tillsammans. De har dock även släppt både singlar och album på eget håll.

Karriären

Tjejduon släppte sin första singel ”Luminary Ones” 2010. Samtidig tunder 2010 medverkade dj-duon även i en egenbetitlad webb-tv serie på Svt. Där fick vi följa tjejerna medan de producerade musik samt turnerade runt i Sverige. 2011 blev serien utsedd till vinnare av Tv-priset Kristallen för bästa realityprogram. Under 2010 hade duon framförallt två stora framträdanden, när de spelade under Polarpriset och Way Out West. 2011 var ett år som tog fart på deras karriär då de bland annat släppte sin andra singel ”Bullets”, gav ut sitt debutalbum I Love You, Man! samt blev nominerade till Årets dans, Årets nykomling och Årets grupp i P3 Guldgalan. De fick också en grammis för Årets Dans/Electro vid Grammisgalan samma år.

Rebecca Fiona

Dj-duon har minst sagt tagit Sverige och världen med storm och turnerade mycket internationellt, bland annat i USA under 2012. Priserna tog inte heller slut, utan år 2015 på Grammisgalan fick de pris igen i kategorin Electro/Dans för albumet Beuty is Pain. Under hösten 2015 tog dock deras karriär en ny vändning. De bestämde sig då för att byta bort dj:andet och istället spela live som två popsångerskor med ett band. Tjejerna lanserade detta med en sommarturné 2016. Deras karriär som några av Sveriges mest framgångsrika dj:s tog därmed slut och istället inledde de sin nya karriär som artister som utför liveframträdanden.

Rebecca & Fionas samarbeten

Under 2010-2011 vid ett flertal tillfällen var Rebecca & Fiona förband åt Robyn. Förutom att skriva och producera egen musik har duon även samarbetat med andra musiker. De har bland annat till hiphop-projektet ”Basutbudet” i låten ”Låna pengar” lånat ut sina röster. År 2011 hade tjejerna ett samarbete med den amerikanska dj:n Kaskade och släppte då singeln ”Turn it Down”. Övriga samarbeten de haft är bland annat med The Royal Concept i låten ”World on Fire” 2012 samt John Dahlbäck med låten ”Honors” 2014.

Musiken och dess album

Rebecca & Fiona har under sin dj-karriär hunnit släppa två album, I Love You, Man! samt Beuty is Pain. De har däremot släppt desto fler singlar. Rebecca & Fionas vision med sin musik har varit att varje låt ska luta åt ett nytt håll, det ska inte finnas utrymme för lyssnarna att bli uttråkade av låten. Albumet Beuty is Pain är tänkt att föra tankarna till tragiska kvinnoöden. Stjärnor som utsatts för en hetsjakt i medier och som inte klarat av det trycket. Dj-duon nämner bland annat namn som Britney Spears, Marilyn Monroe och Anna Nicole Smith. Den valda titeln på albumet säger dessutom en del om Rebecca & Fionas politiska engagemang, att de är uttalade feminister och socialister och önskar spegla det genom sina låtar.